Sorry, u moet JavaScript inschakelen om de website te mogen bezoeken.
-A A +A

Tussen hof van Eden en het nieuwe Jeruzalem (4)

Jaargang: 
11
Datum: 
23 mrt. 2016
Nummer: 
1
Schrijver: 
J. Sikkens-Salomons
ID:
1609


In de vorige artikelen hebben we gezien dat de HERE ons een opdracht heeft gegeven om als kinderen van Hem de aarde te bewerken (de cultuuropdracht). Dit doen we niet alleen met ons verstand, maar met ons hele lichaam en onze hele ziel. Dus als hele mens met alle gaven die we van God hebben gekregen. Daarom mogen we niet `spotten met ons leven´, maar zullen we voorzichtig zijn met ons lichaam, dat eigendom is van Christus. We zullen al onze gaven gebruiken tot eer van Hem.

Hoe doen we dat?

We weten nu ons uitgangspunt: ons lichaam is van Christus. Maar hoe doen we dat dan in de praktijk van elke dag?

Om je werk goed te doen, heb je voldoende nachtrust nodig. Nu, daar beginnen de problemen al. Wat is genoeg? Daar zal je als 14-jarige anders over denken dan als ouders met een baby. Iemand met zwaar lichamelijk werk zal blij zijn als hij er ´s avonds in ligt, terwijl een ander het ´s avonds nog wel even vol kan houden. Maar wees eerlijk, als we tot diep in de nacht hebben zitten computeren, lezen, vergaderen, gamen of whatsappen, komen we dan de volgende morgen uitgerust uit ons bed? Kunnen we de volgende dag werkelijk als kind van de HERE onze gaven volledig inzetten voor God en onze naaste? Dat geldt niet alleen voor kleine kinderen of voor pubers, dat geldt net zo goed voor mensen die (wat) ouder zijn.

Verder moeten we gezond eten. Waar gebruiken we ons geld voor? Chips en frisdrank elke dag? Snoep als zoethoudertje? Natuurlijk mogen we genieten van iets lekkers, maar het is verstandig om dit voor feestelijke gebeurtenissen te houden. Geniet of leer genieten van fruit. Uiteindelijk heeft de HERE dat ons in Zijn schepping gegeven.

Blij met de zondag!!

Een verstandig en verantwoord mens let op zijn vitamines maar ook op zijn lichaamsbeweging en frisse buitenlucht. Er kunnen periodes zijn in ons leven dat hier weinig van terecht komt. We hebben het druk met school, met werk, ons gezin, het verenigingsleven, enz. enz. Soms komt het er gewoon niet van. Wat kunnen we als gereformeerde mensen dan weer ontzettend dankbaar zijn voor de zondag. De HERE kent ons en weet in welke valkuilen we vallen en heeft ons daarom als voorzorg al die ene dag in de week, die rustdag gegeven. We kunnen niet dankbaar genoeg zijn voor die dag waarop we alles even kunnen laten rusten. Waarop we onze batterijen weer op kunnen laden in het luisteren naar Gods Woord. In het even afstand nemen van alles wat ons door de week zo bezig kan houden. Spanningen, moeiten en zorgen kunnen we dan weer met elkaar bij de HERE brengen. We kunnen even een wandeling maken of een boek lezen. Hou dus de zondag in ere!!

Wat nog meer?

Het volk Israël kende de reinheidswetten. Nu kunnen we die niet overplaatsen in onze tijd. Maar we kunnen er wel uit leren dat de HERE grote waarde hecht aan reinheid. Wat is reinheid?

Nu, allereerst gewoon goede hygiëne. Onszelf verzorgen. Dat zijn we verplicht aan onze Schepper. De HERE heeft ons zo prachtig geschapen, hebben we dan niet de plicht om goed voor onszelf te zorgen?

En ook hierin kunnen we overdrijven als de zondige mensen die we zijn. We kunnen denken dat het uiterlijk toch niet zo belangrijk is en er onverzorgd en slordig bij gaan lopen. Je kunt ook overdreven te koop lopen met je lichaam. Zeker, we hebben grote bewondering voor alles wat geschapen is, maar dat is nog wat anders dan een lopende tentoonstelling zijn van lichamelijk schoon of mooie kleding. Hetzelfde geld voor bewegen. Ook dat moet in dienst staan van onze levenstaak.

Onze gezondheid kan ook een afgod worden. Dan zijn we zo bezig met ons lichaam en wat we wel en wat we niet kunnen doen, dan slaan we door naar de andere kant.

We lezen in deze tijd veel van mensen die overspannen zijn of thuis zitten met een burn-out. Ook veel jonge mensen kunnen alle verwachtingen die ze zelf hebben of die hun ouders of vrienden van hen hebben, niet aan. We hoeven niet aan alles mee te doen. Wij hoeven zeker niet alles uit dit leven te halen. Wij hebben zicht op een toekomst waarin we eeuwig kunnen genieten.

Verslavingen

Een punt dat in dit stuk ook aan de orde moet komen is verslaving. Veel dingen kunnen verslavend zijn en dan denk ik niet alleen aan alcohol, tabak, drugs en sport. Dan denk ik net zo goed aan games, mobiele telefoons, het werk, je gezondheid, geld, lekker eten of een hobby. Alles waardoor we helemaal beheerst worden, ja, waar we een slaaf van worden, is een verslaving. Probeer ervan los te komen, al dan niet met hulp. Want wat zijn we een gemakkelijke prooi van de satan als we opgaan in onze eigen behoeften. Het zal moeilijk zijn, maar we weten ook dat de HERE ons wil en kan helpen. Wat zal het een vrijheid, ja, een verlossing geven als we niet meer beheerst wordt door onze zondige begeerten. En we weten dat dat voor ons toekomstmuziek is, maar we kunnen er in dit leven alvast een begin mee maken.

Leefstijl

In dit artikel hebben we verschillende dingen aangetipt. Maar het zal duidelijk zijn dat het gaat om zorg voor onszelf. Het gaat erom dat we geestelijk en lichamelijk gezond blijven. Onze leefstijl heeft te maken met ons christen zijn. En dat niet alleen op zondag, maar zeker ook in de week. We kunnen niet geestelijk en lichamelijk gezond blijven als we ons niet elke dag weer verdiepen in Gods Woord en luisteren naar wat Hij ons te zeggen heeft. Onze leefstijl is het unieke patroon van ons dagelijks leven met de HERE en met onze naasten.

(Deze artikelen zijn geschreven m.b.v. het boek `Wat doe jij in zo´n geval?´ van A. Lok en H.R. Schaafsma)