Sorry, u moet JavaScript inschakelen om de website te mogen bezoeken.
-A A +A

Psalm 108:4

Jaargang: 
0
Datum: 
01 jan. 2008
Nummer: 
0
Schrijver: 
O. Horst-Westrik
ID:
2057

Psalm 108 is een hele bijzondere Psalm doordat het een samengevoegde Psalm is. Het eerste stuk van Psalm 108 (vrs. 2 t/m vrs.6) is (bijna) letterlijk overgenomen van Psalm 57:8-12. En het tweede en derde stuk van Psalm 108 (vrs. 7 t/m vrs.14) komen uit Psalm 60: 7-14!

Waarom de dichter deze gedeelten van Psalm 57 en Psalm 60 heeft samengevoegd tot één nieuwe Psalm is ons niet bekend.

Eerst het eerste stukje van Psalm 108. Hier wordt God bejubeld. Hij wordt gedankt en Zijn naam wordt groot gemaakt. David heeft Gods hulp ervaren. In zijn nood is hij tot God gevlucht. David stelt zich helemaal onder Gods bescherming. Hij kent Hem en vertrouwt volkomen op Hem!

In het tweede stukje gaat het over de belofte die God heeft gegeven. Israël zal de baas zijn over Palestina en het omliggende gebied. Palestina is de oude, door de Romeinen gegeven naam voor het Filistijnse land. De Filistijnen hadden in Davids tijd nog vijf steden in bezit in het Zuid-Westen van het land. God belooft (zie vers 8) David de overwinning op de plaatsen, stammen, gebieden en volken die hij opsomt.

En dan het derde stukje van Psalm 108. Dat is precies vers vier van de berijmde versie die wij gaan leren deze week!

Daar gaat het er over dat die belofte die de Here eens heeft gegeven nu ook écht uit zal komen. Van mensen is geen hulp te verwachten. Maar met Gods hulp kunnen mensen veel. Want Hij zal Zelf de tegenstanders onderdukken.

Nu zijn we  de drie stukjes van Psalm 108 bij langs gegaan. Kun je ook ontdekken waar die drie stukjes eigenlijk alle drie over gaan; waar ze –wat inhoud betreft- gelijk in zijn?

Ze gaan er alle drie over dat de Here eens hulp beloofd heeft en dat de mensen die belofte geloven.

Veel succes deze week weer met het leren van de Psalm.