Sorry, u moet JavaScript inschakelen om de website te mogen bezoeken.
-A A +A

Gezang 39:1

Jaargang: 
11
Datum: 
11 jan. 2017
Nummer: 
1
Schrijver: 
Niels Bolhuis
ID:
1849

Ben jij wel eens bang in het donker? Dat als je gaat slapen je allerlei enge dingen ziet? Dan wil je graag dat er nog een lampje blijft branden. Dan ben je vaak minder bang.

 

Zo vinden alle mensen het wel fijn als er nog een beetje licht is. Zonder licht kun je bijvoorbeeld niet goed zien waar je loopt. Dan kun verkeerd terechtkomen. Jij bent bijvoorbeeld vast wel eens in het donker van de trap gelopen. Dat is heel erg lastig.

 

In de Bijbel wordt veel gesproken over donker en licht. In het begin van de Bijbel al. In Genesis 1 staat dat alles donker was, voordat God alles schiep. Het eerste wat God dan schept is het licht. Later schept Hij andere lichten. Die ken jij vast wel. Dat zijn de zon, maan en sterren.

 

Ook Christus wordt wel het Licht genoemd. Hij noemt zichzelf ook Licht (Joh. 8:12). Wat betekent dit nu dat Christus het Licht is? Licht beteken leven. Zonder de zon zou er niets groeien en bloeien. Zo is er ook geen leven buiten Jezus Christus.

Want in het paradijs leefden we eerst met God. Maar wij hebben toen iets heel ergs gedaan. Wij hebben gezondigd tegen God. Wij hebben niet naar Hem geluisterd en zijn Hem ongehoorzaam geweest. Toen ontvingen wij straf van God. Wij kwamen door eigen schuld in de duisternis te staan. Dat betekent dat wij dan zonder God zouden moeten leven.

Gelukkig heeft de Heere toen de moederbelofte gegeven. Hij beloofde dat er Iemand zou komen die ons van de straf zou bevrijden. Later heeft Hij dit nog vaker beloofd (Jes. 9:1). Dit was Christus. Hij is naar de aarde gekomen. Dat hebben wij een paar weken geleden gevierd met Kerst. Hij heeft volledig voor onze zonden betaald aan het kruis. Toen was Hij drie uur in de duisternis. Hij was volledig van God verlaten. Dat heeft Hij voor ons gedaan. Zodat wij nooit meer van God verlaten worden en niet meer in de duisternis hoeven te wandelen.

Weet je, dit wordt in het Avondmaalsformulier ook zo gezegd. Let daar de volgende keer maar heel goed op.

 

Omdat Christus dit voor ons heeft gedaan, zijn wij weer kinderen van God. Hij wil daarom ook voor ons zorgen. Wij mogen om vergeving van onze zonden vragen en ook of Hij ons altijd wil beschermen. Daarvan wordt verder in dit Gezang gezongen. Zo is Christus dus ons licht geworden en mogen wij veilig wandelen. Alles zal goed komen. Als wij maar in de Heere blijven geloven. Als wij dat niet doen zullen, zullen wij weer in de duisternis wandelen. Dan komt het niet goed met ons.

Maar dat wil jij toch niet? Jij wil nu toch in alles de Heere dienen? Vraag daarom ook steeds maar weer om de hulp van de Heilige Geest. Om zo de Heere steeds weer de eer te geven die Hem toekomt.