Sorry, u moet JavaScript inschakelen om de website te mogen bezoeken.
-A A +A

Alles wordt nieuw!

Jaargang: 
13
Datum: 
09 jan. 2019
Nummer: 
1
Schrijver: 
Annie Snippe-van der Linden
ID:
2120

~ Veel heil en zegen! ~ De beste wensen! ~ Gelukkig nieuwjaar! ~
Met deze woorden hebben we 2019 ingeluid. Een nieuw jaar ligt voor ons.
Wat zal het ons brengen?

Anno Domini
Wist je dat onze christelijke jaartelling de AD-jaartelling heet? AD is een afkorting van, je raadt het al, Anno Domini. Latijnse woorden die betekenen: in het jaar des Heren. Zo rond de jaarwisseling hoor je het weleens zeggen. Bijvoorbeeld in een preek van de dominee.

Anno domini 2019. Het jaar des Heren 2019. Een mooie belijdenis. Het nieuwe jaar ligt voor ons als een blanco vel papier of een opgerold kniepertie. Geen mens die weet wat er in het nieuwe jaar allemaal gaat gebeuren. Maar God weet het. Hij overziet de toekomst. En Hij gaat met ons mee, wat er ook gebeurd. Zo kun je in vertrouwen op onze machtige God het nieuwe jaar ingaan.

Leg maar gewoon je hand, in die van onze Heer!

Goede voornemens
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook zo’n bekende uitdrukking. De start van een nieuw jaar is voor veel mensen een moment van bezinning. Hoe was het afgelopen jaar? En, wat wil ik het komende jaar verbeteren? Er worden goede voornemens gemaakt.

En hoe zit dat met jou? Heb je ook goede voornemens? Meer sporten, je opleiding halen, stoppen met roken misschien wel? Goed bezig! En nu nog volhouden. Want helaas blijkt dat halverwege de maand januari de meeste goede voornemens alweer gesneuveld zijn.

Als christen hebben we, als het goed is, ook goede voornemens. En dat niet alleen aan het begin van een nieuw jaar, maar elke dag weer. We kunnen het eigenlijk wel samenvatten in één groot voornemen: naar Gods wil leven. Maar o, wat is dat moeilijk. En o, wat sneuvelt dat goede voornemen vaak (en snel!). Onze oude mens steekt elke keer weer de kop op, onze goede voornemens ten spijt.

   Want het goede dat ik wil, doe ik niet,
   maar het kwade, dat ik niet wil, dat doe ik.    

   (Rom.7:19)
 
Er is dus werk aan de winkel. Of beter gezegd: er moet gevochten worden. Tot bloedens toe zelfs. God geeft ons daarvoor een prachtige wapenrustig. Trek aan, zegt Hij! Strijd om in te gaan! Hij zelf gaat vooraan en zal ons bijstaan! Hij zond zijn Geest om in ons te wonen en werken. Zo mogen we steeds meer vernieuwd worden naar Zijn beeld!

Nieuwe hemel, nieuwe aarde
   Zie, Ik maak alle dingen nieuw    
   (Opb.21:5)

Een nieuw jaar is begonnen. En daarmee zijn we weer een stapje dichterbij de wederkomst van Jezus. Misschien is 2019 het jaar wel waarin Hij terugkomt. Dan zal de belofte uit Openbaring in vervulling gaan. Alles wordt nieuw, de hemel en de aarde. We zullen voor altijd bij God wonen. Kijk jij daarnaar uit? Of mag de wederkomst van jou nog wel even wachten? Misschien wil je wel eerst nog je studie afmaken, een vriend/vriendin krijgen of trouwen.

Okke Jager schreef er een treffend gedichtje over. Ik citeer twee verzen: ’Kom haastig, Jezus!’ bidt de predikant. ‘Ja, Amen’, zegt de boer, ‘wil spoedig komen! Maar na de oogst, want van m’n nieuw stuk land heb ik nog nooit de opbrengst waargenomen.’; ‘Ja, Amen’, zegt het kind, ‘maar nu nog niet, ik moet nog met vakantie naar de bossen, maar ik zal zwaaien zodat U het ziet, als U ons onder schooltijd komt verlossen’.

Je kunt jezelf dus de vraag stellen: hoe belangrijk is de wederkomst nu eigenlijk voor mij? Kijk ik er verlangend naar uit? Kan ik haast niet wachten tot het zover is? Het kan namelijk zomaar zover zijn. En dan moet je er wel klaar voor zijn. Niet in slaap gesukkeld, maar klaarwakker!
Uitzien naar Jezus, dat is iets wat je moet leren. Stapje voor stapje, in geloof. Dan ga je steeds meer inzien wat die wederkomst nu eigenlijk betekent. De Heere komt alles nieuw maken! Geen verdriet meer, geen gebrokenheid meer, geen strijd meer. We zullen onze bestemming bereiken: God groot maken, loven en prijzen met alles wat we doen. Hoe mooi is dat!  

Zocht je nog een goed voornemen voor A.D. 2019?
Bidt dan, elke dag: Maranatha, Heer Jezus, kom terug!