Psalm 149:1


Ben jij ook wel eens zo blij dat je hierdoor gaat zingen? Omdat je heel gelukkig bent? Of omdat je iets heel leuks hebt meegemaakt?

 

In deze psalm is de schrijver ook heel blij. Hij roept zelfs het volk van de HERE, Israël, op om te zingen voor de HERE. Om samen te zingen met alle vromen die juichend samenkomen. Waarom is de schrijver zo blij? Heeft hij iets moois meegemaakt? Heeft hij een gelukkig leven?

 

Als je verder in de psalm leest, dan lees je daarin dat het volk onderdrukt wordt. Daar staat namelijk: 'De luister van Gods volk keert weer' (vers 3 berijmd). Waarschijnlijk is het volk Israël nog in ballingschap. Je weet misschien wel wat de ballingschap was. Het volk Israël was uit hun eigen land verdreven en moest nu in een vreemd land wonen. Dat was de straf omdat het volk ongehoorzaam was geweest aan de HERE. Dus het was niet zo'n heel erg fijne tijd.

 

Hoe kan het dan dat de schrijver toch zo blij is en voor de HERE wil zingen, samen met alle vromen? Dat komt omdat de schrijver weet dat HERE voor zijn volk blijft zorgen, en hen uiteindelijk weer zal bevrijden van hun vijanden. Dat weet hij omdat de HERE dat beloofd heeft. Daarom kan hij ook zo blij zijn en zingen voor de HERE. Samen met alle gelovigen. Want het volk heeft wel straf verdiend, maar de HERE heeft ze vergeven. Omdat ze om vergeving hebben gevraagd voor hun zonden. Maar vooral omdat de HERE het volk uitgekozen heeft om voor te zorgen. Dat wordt bedoeld met de woorden dat Hij hun Maker is.

Dit geldt ook voor alle gelovigen van nu. Dus ook voor jou en mij! De HERE wil voor ons zorgen. Want Hij is onze Koning. Hij wil dat wij Hem dienen. Maar Hij heeft beloofd dat Hij onze Vader wil zijn. Dit heeft Hij al beloofd toen je nog maar net geboren was. Daarvan is de doop een teken en zegel. Hij kan dat ook, omdat Hij almachtig is. Dat betekent dat niets voor Hem onmogelijk is.

 

Dan kun je dus altijd wel voor de HERE zingen. Als je blij bent, maar ook als je het moeilijk hebt. Want je weet dat Hij voor jou zal zorgen. Paulus en Silas bijvoorbeeld gingen ook zingen toen ze gevangen zaten (Hand. 16:25). Best wel bijzonder en mooi, hè!

 

Ga jij ook steeds samen met alle gelovigen voor de HERE zingen? Dat kun je elke zondag doen als je naar de kerk gaat. Daar zingen we samen voor de HERE.

 

In Psalm 149:1 wordt dat gedaan met harp en tamboerijn. Een harp is een muziekinstrument. Het is een soort kast met allemaal snaren. Als je met de vingers langs de snaren gaat, komt er geluid uit. Een tamboerijn is een kleine trommel met belletjes eraan. Vraag je ouders of de juf maar of ze kan laten zien hoe deze instrumenten eruitzien.