Psalm 139:1


Als je deze psalm leert, dan kun je zingen van de grootheid van God. Want deze psalm gaat erover dat God overal is en alles weet. Dat betekent hier: Hij weet alles wat jij doet en denkt. Alles wat jij van plan bent te doen. God weet dat van ieder mens op deze aarde. En je weet vast wel dat er miljarden mensen op deze aarde wonen. Als je daaraan denkt, ben je het vast met de dichter van deze psalm eens dat dit iets is wat boven je verstand gaat, dit is iets wat je niet kunt begrijpen. En dan kun je alleen maar zeggen: wat is God groot en machtig!! Dat is nou de bedoeling van deze psalm: om God de eer te geven, om God te loven en te prijzen. Alleen daarvoor ben jij op deze aarde!

 

Deze psalm geeft veel troost. Als je 'm zingt, kijk je vooral naar jezelf - heel persoonlijk dus. God is jouw God, jij mag een kind van God zijn en God is heel dichtbij je.

God kent je van binnen en buiten, je woorden en gedachten. Hij weet wanneer je gaat zitten om uit te rusten. Hij weet het wanneer je gaat staan om iets te doen. Hij weet wat je denkt. Waar je ook bent, de Here houdt je voortdurend in het oog.

 

Is dit nou iets om bang van te worden? Nee, het mag je troost geven. Want je hebt de zorg van de Here nodig, waar je ook bent. Nu denk je vast: en alles wat ik verkeerd doe, al mijn zonden dan? Het is heel goed dat je zo denkt. Want je doet heel veel zonden iedere dag en dat ziet en weet de Here ook. Maar toch - wat een troost dat God alles van je weet. Want jij met al je zonden mag een kind van God zijn. Ook voor jouw zonden heeft Jezus betaald met zijn offer aan het kruis. Voor je zonden mag en moet je iedere dag vergeving vragen. De Here vindt het fijn als je om vergeving vraagt. Dat ziet en hoort Hij ook. Wat de Here ook heel fijn vindt is als jij Gods naam eer en lof geeft door deze psalm te zingen. Doe daarom je best om de psalm van deze week te leren!