Psalm 122:3


In Psalm 122 wordt er gesproken over Jeruzalem. De psalmdichter spreekt heel positief over Jeruzalem. Hij is blij om er naartoe te gaan. Ja, hij roept zelfs de mensen op om vrede te vragen voor Jeruzalem. Hiermee bedoelt hij dat ze erom moeten bidden dat het goed mag gaan met Jeruzalem.

 

Waarom was hij zo positief over Jeruzalem? Waarom was het zo belangrijk dat het goed gaat met Jeruzalem? De psalmdichter geeft hiervoor twee redenen in onze psalm. De eerste reden is dat de tempel in Jeruzalem staat. De tweede reden is om de vrienden en broeders die samen met hem naar Jeruzalem gaan.

 

Waarom was de tempel dan zo belangrijk voor hem? De reden hiervoor was dat hier de eredienst plaatsvond voor de HERE. Hier wilde de HERE wonen. Daar werd de wet aan de mensen voorgehouden. Dat wilde zeggen dat ze te horen kregen hoe de HERE wilde dat ze leefden. Maar er werden ook offers gebracht. Want de mensen waren zondig en konden niet leven zoals de HERE van hen vroeg. God is namelijk een heilige God. Hij wilde dat zij precies leefden zoals Hij dat vroeg. Daarom moest er verzoening worden gedaan. Hiervoor werden er offers gebracht. Deze offers brachten zelf geen verzoening. Deze offers wezen naar Christus. Deze zou echt verzoening brengen voor alle zonden. Maar deze verzoening kwam alleen als ze echt geloofden in wat de HERE tegen ze te zeggen had. Dit betekende dat ze alles voor echt aannamen wat Hij tegen hen zei. En dat ze hun best gingen doen om naar de geboden van de HERE te leven.

 

Dit geldt ook voor ons. Voor ons is het echte Jeruzalem dat in Israƫl ligt niet zo belangrijk meer. Daarvoor is de kerk in de plaats gekomen. In de kerk wordt nu Gods Woord aan ons verteld door middel van de preken en de voorlezing van de Wet. Daarom is het nu belangrijk dat het binnen de kerk goed gaat.

 

Ben jij ook net zo blij om naar de kerk te gaan als de psalmdichter? Of ga je wel eens met tegenzin naar de kerk? Omdat de dienst zo lang is en de preken zo moeilijk zijn? Denk dan maar aan Psalm 122. Dat het fijn is om naar de kerk te gaan omdat de HERE daar bij ons wil zijn en ons wil ontmoeten. Hij woont niet meer alleen in de tempel. Hij is nu aanwezig overal waar de mensen echt naar Hem willen luisteren en willen doen wat Hij vraagt. Hij wil door de preken ons geloof versterken. Dat houdt in dat wij steeds beter gaan begrijpen wat Hij tegen ons wil zeggen. En dat wij er steeds zekerder van worden dat wij kinderen van Hem mogen zijn!

 

Dan vind je het ook fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde willen. Dat zijn niet altijd mensen die je zelf zou hebben uitgekozen. Ze zijn door de HERE bijeengebracht. Toch ga je van ze houden, omdat ze samen met jou de HERE willen dienen.

 

Zie je dan dat het heel erg fijn is om naar de kerk te gaan?