Psalm 5:1


Heb jij ook wel eens zo'n zware dag gehad dat je 's avonds heel diep moet zuchten? In deze psalm is ook iemand die heel diep zucht. Het is koning David.

Heeft hij ook een zware dag achter de rug? Als je de psalm goed leest, zie je dat dat niet zo is. In vers 2 (berijmd) wordt gezegd dat hij bij het morgenlicht bij de HERE komt met zijn klachten. Blijkbaar heeft David het zo zwaar, dat hij 's morgens vroeg al naar de HERE gaat met zijn klachten.

David vraagt in deze psalm of Hij zijn oren wil neigen. Dat betekent dat David vraagt of de HERE naar hem wil luisteren. Hij vraagt de HERE om hulp. Hij vraagt of de HERE de mensen die David bedreigen in toom wil houden. Dit betekent dat de HERE de mensen tegenhoudt om David wat aan te doen. Deze mensen doen dat door niet eerlijk te spreken en tegen de wet van de HERE in te gaan.

David weet dat de HERE zijn gebed wil verhoren. Omdat de HERE het kwade haat en niet tegen onrecht kan. Daarom kan David ook dankbaar het heiligdom binnengaan. Toen was dat nog een tent, omdat de tempel nog niet was gebouwd. Tegenwoordig is dat de kerk. Niet omdat David zo goed was. Maar dit was dank zij de goedertierenheid van de HERE. Dit betekent dat Hij genadig voor ons is. De HERE helpt ons. Daar mogen wij Hem om bidden. Bid jij ook regelmatig tot de HERE? Dat wil de HERE namelijk.

Dan mogen wij zeker zijn van de bescherming van de HERE. Dat zegt David hier ook. De HERE zal ons beschermen. Hij is voor ons als een schild. Een schild werd vroeger gebruikt door soldaten om zich te beschermen tegen de pijlen en zwaarden van tegenstanders. Zo beschermt de HERE ons tegen alle kwade dingen. Of Hij zorgt ervoor dat als ons kwade dingen overkomen, dit ten goede voor ons zal zijn. Als we dat weten gaan we ook juichen en zingen voor de HERE. Omdat Hij zo goed voor ons is.

Doe jij dat ook? Omdat je van de HERE houdt en dankbaar bent omdat jij uit genade zijn kind mag zijn? Vertel dan ook maar aan de mensen hoe goed de HERE voor jou is. Ga zijn naam dan maar belijden. Dat betekent dat je gaat vertellen wat de HERE voor jou gedaan heeft. Wie Hij voor je is. Vraag daarvoor dan ook maar de kracht van de Heilige Geest, die jou daarbij helpt.

Zo mogen we samen de HERE dienen, loven en prijzen. Elke dag weer!