Catechismus - Zondag 29


Net als Zondag 28 gaat Zondag 29 over het Heilig Avondmaal. Er valt zo veel van te zeggen dat de makers van de catechismus er nog een stukje over hebben geschreven. Zodat wij goed leren wat het Heilig Avondmaal eigenlijk is. Want wij zondige mensen kunnen heel goed van alles er zelf bij bedenken. Zodat we niet meer doen wat God vraagt maar doen wat we zelf willen. We zijn heel snel op een dwaalweg. Daarom nu nog een keer uitleg over het Heilig Avondmaal vanuit de Bijbel.Lezen: Matteüs 26:26-29Zingen: Gezang 14:1,3

Foto

Hebben jullie thuis in de kamer ook foto´s hangen of in de kast staan? Wie staat erop?

Stel er komt een vriendje of vriendinnetje spelen bij jullie thuis en vraagt: wie is dat? Dan zeg je toch niet `dat is een stukje papier´. Dan zeg je: `dat is mijn opa´, of: `dat is mijn oma.´ Je weet dat het niet echt je opa en oma zijn, maar de foto wijst naar ze. Je denkt aan ze als je naar de foto kijkt.

Bij de viering van het Heilig Avondmaal zie je op de tafel voorin de Kerk een mooi zilveren bord met stukjes brood, en ook zie je een zilveren beker met wijn.

Toen de Here Jezus het avondmaal instelde, vlak voor Zijn sterven, zei Hij `dit is Mijn lichaam´ en `dit is Mijn bloed´. Je hebt het zonet in de Bijbel gelezen. Toch weet jij ook wel dat het brood dat je ziet, niet echt een stukje van Jezus´ arm of been is. Het is brood gemaakt door de bakker. In de zilveren beker zit niet echt bloed dat uit het been van de Here of uit Zijn zij is gelopen. Nee, er zit wijn in gemaakt van druiven. Het brood en de wijn wijzen naar het lichaam en het bloed van Christus. Net als die foto. Bij die foto dacht je aan je opa of oma. Bij brood en wijn denk je aan het lichaam en bloed van Christus. Je denkt aan het lijden en sterven en je weet, Christus stierf voor de zonden van Zijn kinderen. Christus stierf ook voor mijn zonden!

Genoeg

Als je gaat eten, heb jij dan genoeg aan één stukje brood en één slokje drinken? Zit je buik dan lekker vol? Nee toch. Ook van de avondmaalsviering raken de mensen niet vol. Genoeg hebben we pas als we een paar boterhammen hebben gegeten en een beker drinken hebben gehad.

Toch is dit stukje brood, en dit slokje wijn genoeg voor ons. Net zoals je van een goede maaltijd sterk en gezond wordt, zo worden wij dat ook van dit ene stukje brood en dit ene slokje wijn. De Heilige Geest werkt hierdoor in onze harten. Hij maakt ons geloof sterk. En omdat wij, zondige mensen, snel weer iets vergeten, vieren we meerdere keren (4x) per jaar het avondmaal. Zodat we er steeds weer aan herinnerd worden.

Wat zorgt de Here hierin goed voor ons! Hij geeft dat wij elke zondag naar Zijn woord kunnen luisteren. En Hij geeft doop en avondmaal als tekenen en zegels van Zijn beloften.

Zeker weten

Christus belooft ons door de zichtbare tekenen van brood en wijn dat de Heilige Geest in ons zal werken zodat wij zeker weten dat Christus voor ons gestorven is. Net zo echt als brood en wijn, zo echt zijn ook Gods beloften. Wij weten door dit sacrament zeker dat Christus voor onze zonden gestorven is. Er is voor ons betaald. Het lijkt net of wij zelf hebben betaald, zo zeker weten we dat de Here onze zonden wegdoet.

We hebben natuurlijk niet zelf betaald, dat heeft Christus gedaan. Toch rekent de Here God, Christus Zijn betaling ook voor ons. Wij mogen Zijn kinderen zijn! Wij mogen zonder zonde eens voor de Here staan!