Opvoeden en media-gebruik (1)


We hebben het in deze rubriek gehad over geloofs-opvoeding aan de hand van de tien geboden. We hebben het gehad over seksuele opvoeding. Deze keer wil ik het met u hebben over opvoeden en media.

Leren omgaan met media hoort tegenwoordig bij de opvoeding. En dan vooral het omgaan met al je beeld-schermen in dienst van de HERE. We worden omgeven door allerlei beeldschermen, je mobiele telefoon, je computer, i-pad, tablet en laptop.

Ik wil vier aspecten belichten en dat met behulp van een artikel over mediagebruik van Marieke Westerterp, redacteur internet, dat stond te lezen in het ND van vrijdag 8 mei 2015. In dit artikel in het ND wordt ingegaan op vier aspecten van het mediagebruik en er wordt een tip gegeven. Vier aspecten spelen een rol, namelijk: alles wat er binnenkomt, alles wat je van jezelf wegstuurt, hoeveel tijd je bezig bent met de verschillende beeldschermen en wat jouw gedrag bij anderen teweegbrengt. In dit eerste artikel wil ik de eerste twee punten bespreken .

Via internet komt alles binnen

Terwijl ik bezig was met dit artikel las ik in Psalm 119:150: `Wie schanddaden najagen, zijn nabij, verre houden zij zich van uw wet.´ Ook al zitten kinderen alleen maar achter een gezinscomputer, met een paar muisklikken zitten ze midden in geweldsscenes, kunnen ze gewelddadige games spelen of worden er allerlei seksueel getinte oproepen gedaan. De verleidingen en verzoekingen komen zo dichtbij. Zelfs in je slaapkamer ben je niet meer veilig. Nu was je dat toch al niet, want je zondige aard neem je mee, ook in je slaapkamer. Veel verleidingen kon je ontlopen door de verleiding niet op te zoeken. Nu zoekt de verleiding jou wel op, ook binnen de beschermende muren van je eigen huis.

Alles komt binnen via internet en ouders worstelen met deze digitale overvloed, voor zichzelf en voor hun kinderen. Zelfs al heb je het meest gefilterde internet, toch moet je je kinderen en jezelf leren wegklikken. Want je hebt niet alles in de hand. Misschien heb je nu een gezinscomputer in de huiskamer staan waar je zo af en toe een blik op kunt slaan waar zoon of dochterlief mee bezig is. Maar op een gegeven moment schaffen ze zelf (hopelijk in overleg) een mobieltje en een laptop aan. En dan moeten ze het al geleerd hebben, dat wegklikken. Als ze op kamers gaan is er geen moeder meer die roept dat het eten klaar is en dat het gamen afgelopen moet zijn of dat het nu wel tijd wordt om de computer uit te doen en te gaan slapen.

Mediaopvoeding beperkt zich niet tot het bespreken van seks en geweld. Zijn schreeuwende stripfiguren een goed voorbeeld voor je kinderen? Wat doen al die zogenaamde komische tv-series met je? Heb je de tijd om games te spelen? Wat moet je met al die schreeuwende cartoonfiguren?

Er zullen best mooie, leuke, interessante en opvoedende weblogs zijn, maar je kunt ook te veel informatie krijgen en door de bomen het bos niet meer zien. Leer jezelf en je kind dus kritisch kijken, selecteren en wegklikken.

Via internet kun je jezelf laten zien

Een ander aspect is hoe jij je laat zien op beeldschermen van een ander. Hoe gebruik je de kans om je te laten zien? Hoe geef je daarin je grenzen aan? Hoe maak je een goede indruk bij bijvoorbeeld vrienden, vriendinnen, werkgevers enz. Wat doe je met je webcam? Weet, dat wat je één keer doet of schrijft de hele wereld overgaat. Dat andere mensen ermee aan de haal kunnen gaan, maar ook dat het als een dreiging bij je terug kan komen. Wat jij in een opwelling kan schrijven of sturen, kan verschrikkelijk verkeerd uitpakken. Jij kent degene niet die aan de andere kant met jou schrijft of appt. Mensen kunnen zich heel anders voordoen als je ze niet ziet en kent.

Je hebt nieuwe apps waarbij je met je smartphone een livestream op kunt zetten waarbij het publiek met berichten kan reageren. Tijdens een livestream wordt alles direct uitgezonden en je kunt het nooit meer terughalen. Je hebt geen moment meer om je te bedenken. Dat geldt voor de foto´s die je stuurt, maar ook voor een ongezouten mening die je schrijft of voor privé-informatie. Denk ook goed na over hoe je jezelf presenteert. Het is verleidelijk om alles een beetje of veel mooier te laten lijken dan het echt is. Negatieve zaken noem je liever niet. Is dit eerlijk?

Leer jezelf en je kind om na te denken over wat je wegzendt. Elke mail hoeft niet direct beantwoord. Denk er eens een nachtje over na en bedenk:

Wie zichzelf beheerst is sterker dan hij die een stad inneemt. Spreuken 16:32.

(Wordt vervolgd)